dinsdag 13 mei 2008

Sprakeloos !


Gazet Van Antwerpen - 7 mei 2008

OUDERS GEBRUIKEN TEKSTEN VAN ZOON ALS EINDWERK


Voor haar examen woord en welsprekendheid bokste Margo samen met haar 16-jarige zoon Vincent, die Asperger heeft, een project in elkaar dat is gebaseerd op tekstmateriaal dat Vincent schreef.

Margo en Eric, de ouders van Vincent, volgen al drie jaar woord aan de Academie voor Woord en Muziek Muzarto.

Toen hun examen eraan kwam stelde Margo voor om een project rond autisme op poten te zetten, omdat ze vond dat het tekstmateriaal van haar zoon Vincent naar buiten gebracht moest worden.

Wat oorsprongelijk begon als een tweemansproject groeide uit tot een 'klasgebeuren'.

Het wordt een avond waarin de leerlingen een actueel thema op een speelse manier brengen. Gedichten, dagboekfragementen, muziek en dans wisselen elkaar af.

"Schrijven is voor mijn zoon een manier om te vertellen wat er in hem omgaat. En hij doet dit op een heel subtiel manier. Ik ben er zeker van dat zijn teksten de buitenwereld zullen raken.

Met het nodige cynisme wil hij de wereld duidelijk maken dat hij een mens is met autisme, en geen autist", vertelt Margo. "Net zoals iemand met kanker een persoon is met kanker en geen kanker. Een mens is zoveel meer dan zijn handicap alleen. Het is misschien een rare vergelijking maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.


"Om de avond geslaagd te maken kunnen Margo en Eric rekenen op de steun van hun klasgenoten, ook leerlingen van de afdeling zang met zangcoach Dominique Maes dragen hun steentje bij.

Peter Knockaert en Erika Wauters nemen de muzikale begeleiding voor hun rekening.

"Voor de technische ondersteuning konden we beroep doen op toneelkring De Sparren.

Onder leiding van regisseur Martine Van Gorp is het gelukt om een uniek teksttheater te maken met autisme als rode draad."


Kris Peeters

Sprakeloos, Aspergers in de lucht, za 17/5, zaal Zonnedauw, Kapellensteenweg 170, Kalmthout, om 19u30, reservatie 03-667.33.79, inkom gratis

Geen opmerkingen: